Autoedició

Estafes a la indústria del llibre


Ha d’haver-hi culpables i és en la criminalitat que s’organitza al voltant del comerç de llibres que els trobarem. En un discurs interessant, Douglas Preston, escriptor i president de l’Authors Guild (Gremi d’Autors), denuncia la proliferació d’estafes. Perquè perjudiquen sobre tot els lectors.

La renda mitjana dels autors nord-americans ha disminuït un 42% en els darrers deu anys. I més de la meitat dels autors publicats perceben, a partir dels seus escrits, uns ingressos per sota del llindar de pobresa. Si bé el president de l’AG considera diverses explicacions, una d’elles rau en les estafes que floreixen.

«La falsificació, el robatori d’identitat de l’autor, la clonació de títols, els llibres electrònics de pirateria, el plagi per còpia i enganxa …» En un inventari desordenat, Douglas Preston assenyala diverses maneres d’infringir les lleis dels drets d’autor, acusant Amazon, eBay o Google de ser-ne els primers promotors. «La varietat i la intel·ligència d’aquestes estafes són impressionants», admet.

Si bé la falsificació és el més evident -la digitalització simplifica la duplicació més que mai- altres enfocaments més insidiosos apunten els motors de cerca. Per exemple, comentaris negatius falsos, que esbiaixen els algorismes de cerca. I el propi Preston es posa com exemple.

Així, durant uns anys, un cert Preston Child ha fet furor en els cercadors. Un error tràgic, ja que les cerques es referien als llibres que Douglas Preston va co-escriure amb Lincoln Child. «Van trigar diversos anys a Amazon per ajustar els seus algoritmes per distingir Preston Child de Preston & Child». De manera que durant una mitja dotzena d’any, l’autor inexistent veia com li eren atribuïts thrillers, en realitat fruit del treball dels dos homes. Patètic.

Una altra dificultat, la de clonar títols, planteja un problema legal. «Normalment no podeu protegir un títol per copyright». Però els títols duplicats també s’han vist afectats pels algoritmes, per exemple a Amazon. Així, la novel·la The Lost City of the Monkey God va ser canibalitzada per Lost City of the Monkey God, autoeditada i llançada set mesos després. El mateix tema, títol gairebé idèntic …

Imaginació i audàcia sense límits

El cas Nora Roberts s’ha convertit també en un cas d’estudi. La novel·lista va descobrir que al Brasil, una persona va sistematitzar el plagi dels seus llibres, reproduint molts passatges. Com a escriptora romàntica, Nora Roberts ha vist els seus propis textos, recomposats i reescrits, copiats, enganxats, per produir nous llibres, venuts a Amazon. L’autora va decidir presentar una queixa.

Evidentment, Amazon va a remolc de la creativitat dels plagiaris. Si bé els esforços tecnològics i la intervenció dels éssers humans permeten corregir els problemes després del fet, encara no hi ha cap garantia de que es puguin predir. «El mercat revenedor, a Amazon, sembla el salvatge Oest: vast, difícil de controlar, amb multitud d’actors anònims», afirma Preston.

Moltes d’aquestes estafes violen els drets d’autor, però la Digital Millenium Copyright Act (Llei de drets digitals del copyright del Mil·lenari) de 1998 eximeix les plataformes de responsabilitat. N’hi ha prou eliminant els elements infractors, després de ser senyalats per part interessada. Després, cal que l’autor o el seu editor hagin de controlar constantment la web, per evitar noves infraccions.

I, tot i que Amazon diu que fa tot el possible per intervenir ràpidament, «encara no és suficient. Hauria de desenvolupar un sistema més eficaç per combatre les estafe, assenyala Preston.

I conclou: «Per animar els venedors en línia a millorar les seves pràctiques, la llei ha de canviar l’estructura de la responsabilitat, de manera que el control de les infraccions de drets d’autor es basi més en les plataformes de venda que en els autors, que tenen els seus propis problemes i que amb prou feines arriben a guanyar-se la vida».

Font: Traduït de Nicolas Gary a Actualitté, sobre un article de Los Angeles Times

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada