La viabilitat econòmica de les llibreries de proximitat

Diversos factors afecten avui la viabilitat econòmica de les llibreries. Resumint-los molt els podríem classificar en dos grups:
• Conjunturalment, la crisi econòmica ha tingut greus conseqüències en les xifres de consum, en la morositat, en la concessió de crèdit i en les prioritats de compra dels consumidors.
• Estructuralment, la revolució digital es tradueix per la importància creixent del comerç electrònic, i, pel que fa al llibre, permet desmaterialitzar el producte i condueixen a altres maneres de consumir continguts escrits.
A més, cal també tenir en compte els augments de costos de diversos tipus que suporta el comerç tradicional. Estem encara lluny, per exemple, de poder valorar amb perspectiva els efectes que les lleis que afecten els lloguers estan tenint en la desaparició de comerços tradicionals, i de rebot, en la modificació del paisatge de les zones comercials tradicionals.
Tres són els objectius centrals que porten una persona a voler fer de llibreter:
• Un treball en un territori pròxim
• Amb un producte que estima, el llibre
• Amb la voluntat de guanyar-se la vida.
Tots ells es veuen avui condicionats pels moviments que, d’una manera accelerada, es produeixen en tots els sectors de la vida econòmica.
És veritat. Hi ha cadenes de llibreries. Hi ha Internet. Hi ha centres comercials que ofereixen llibres. Tots ells, i més, apareixen com a competidors dels que podríem anomenar llibreters tradicionals. S’explica que Churchill va ser preguntat en una ocasió per les posicions dels seus enemics del partit contrari en el Parlament anglès. Churchill va dir, pel que sembla, que al Parlament tenia adversaris, que els enemics els tenia dins del seu propi partit. De manera anàloga, podríem dir que el principal adversari de la renovació de les llibreries són les actituds immobilistes de les pròpies llibreries. Cal una reacció, i aquesta no pot venir de fora.
Avui encetem aquest bloc de vaive llibres, amb la idea de parlar d’aquesta reacció i d’altres que afecten les llibreries mal anomenades tradicionals. Hi ha al carrer prou iniciatives que demostren que la desaparició de les llibreries enteses com a elements inserits en el territori proper, en el qual actuen com un agent de dinamització cultural i que, a més, tenen viabilitat econòmica no és un fet irreversible. Això sí: totes aquestes iniciatives tenen un element comú: han canviat el xip.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

+ 46 = 52

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada