Tècniques d'escriptura

Ser escriptor no és senzill

Ser escriptor no és senzill. Aprenem, diuen, a llegir i escriure gairebé a l’hora que aprenem a parlar i a caminar. És a dir, en els temps actuals, llegir i escriure forma part del bagatge considerat consubstancial al fet de ser persones. Escriure és senzill. Abans dels sis anys ja ho sabem fer! Però ser escriptor és una feina, i no és senzilla. S’atribueix a Thomas Mann una definició d’escriptor que venia a dir que l’escriptor és aquella persona que, quan escriu, té més dificultats que algú que no és escriptor.

Dit d’una altra manera, l’escriptor el que fa és escriure amb un esforç afegit. Per tant és aquesta força el que defineix de debò un escriptor. Dieu-li, tècnica. Dieu-li ofici, estil o formació. Dieu-li recursos. O experiència. És igual. Són aquestes coses les que fan l’escriptor. Tot això i la curiositat. La voluntat d’anar més enllà de les coses, de fer-les seves amb la paraula, de desar-les en una obra de manera que quan es destapi sempre en surti el mateix aroma.

L’escriptor, per tant, no és aquella persona que escriu, sinó la que ho fa amb una voluntat afegida. És la voluntat d’estil, les ganes de dir les coses d’una manera determinada i no d’una altra, perquè l’escriptor de debò sap que dites d’aquella manera determinada les coses causaran en el lector l’impacte que l’escriptor ha previst.

Una cosa diferent és l’èxit que en resulta, perquè hi ha diferents maneres d’interpretar l’èxit. I no penso aquí en l’èxit de vendes o econòmic, que només és un dels èxits possibles. L’escriptor ha de tenir un objectiu, i acordar amb aquest els resultats de la publicació de la seva obra. I parlo de publicació no exclusivament com edició, sinó de fer pública l’obra als lectors previstos, siguin un públic general, o reduït. Hi ha, doncs, objectius de tota mena per a la gent que, a més de saber escriure, té ganes de fer-ho amb estil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada