Com planificar la redacció

Abans de res, caldria saber si cal saber com planificar la redacció! La meva resposta personal és cal tenir alguna cosa al cap abans de començar a escriure. I això ja comporta una certa planificació. Que aquesta sigui més o menys estructurada ja són figues d’un altre paner.

Escriptors de mapa, escriptors de brúixola

En l’àmbit dels savis de l’escriptura creativa s’ha fet popular aquesta distinció. Els escriptors de mapa saben bé on són, i els de brúixola saben bé on van. Cap de les dues coses per ella sola no basta si és vol arribar a algun lloc a través del millor camí. No hi ha res com sumar les dues tècniques. El que cal és tenir la ductilitat necessària per determinar una camí alternatiu en el cas que trobem entrebancs o imprevistos en el primer itinerari dissenyat o saber canviar de destí si, mentre fem el camí, se’ns n’acut un altre que millori el previst d’entrada. Planificar no hauria de ser mai una cotilla, i això, molt més que de la feina de fer plans, depèn de la manera de ser de la persona que escriu.

En qualsevol cas, allò que ha de quedar clar és que l’escriptura per impuls, allò que els surrealistes defensaven com a ingredients de la llibertat, va quedar quan es va plantejar seriosament com alternativa com una moda que no va consolidar grups de lectors addictes que es multipliquessin en el temps.

Només vull dir, però, que aquesta mena d’escriptura de flux, orientada a la manifestació espontània de les imatges mentals, és un excel·lent exercici de pràctica d’escriptura. Pot ajudar a desbloquejar la ment, a deixar bons materials inicials, i a millorar la pròpia pràctica de l’escriptura. Qualsevol iniciativa per a trobar l’estil propi ha de ser benvinguda.

Però…hi ha cap manera canònica de saber com planificar la redacció?

No. No hi és. Però si que podem aproximar-nos a definir les eines fonamentals per a poder fer-ho. Dit d’una altra manera, identificar el nostre mapa i la nostra brúixola particulars. Jo us suggereixo el següent. Redacta primer de tot el text d’unes 500 paraules com a màxim que t’imaginis per la contracoberta del teu llibre. Pot incloure unes línies de resum, una valoració tècnica, extractes de crítiques imaginàries… el que vulguis. Aquest text és la brúixola: on vols anar.

Després, imagina el número de pàgines què vols pel teu llibre, i multiplica’l per 300. Més o menys això et dirà de quantes paraules estem parlant. Pensa si tens sessions llargues o curtes de treball en funció de la teva disponibilitat. Marcat unes sessions de treball assumibles per tu en funció de les teves circumstàncies. I fes-te un calendari d’escriptura d’acord amb les paraules que et vegis capaç d’escriure. Si ets capaç d’aconseguir que les sessions d’escriptura coincideixin amb àtoms del text que vols et seria molt pràctic. Cada sessió una escena, fragment, unitat narrativa. Pots posar-hi el nom que vulguis. Això seria l’escaleta. I l’escaleta és el mapa.

No t’hi matis gaire, perquè ara comença la feina. Escrivint podràs canviar-ho tot, perquè aquest mètode només és útil per començar a treballar. Mentre ho fas podràs canviar de guió i de contraportada tantes vegades com vulguis, en funció de la relació que acabis tenint amb la teva història. Perquè els mapes i les brúixoles són útils, però no sagrats. Sobre tot si, com t’aconsello, et prens el fet d’escriure com una aventura que vol arribar a un llibre que demani ser llegit.

Sàpigues sempre on estàs

En qualsevol cas, allò més important és saber en cada moment el punt on et trobes. Una novel:la és sempre un territori per trepitjar. I això val val tant per a l’escriptor quan l’escriu com pel lector quan la llegeix. La conclusió és, com sempre que es tracta de donar consells, només n’hi ha un de vàlid: crear és obtenir una feina del no-res. La creació comença quan el verb (la idea) i Déu (l’autor) coincideixen. Crear una competència dels déus. Qui els pot aconsellar? Quan escrius tu ets el teu déu, i la novel·la la teva creació. De fet… si Déu hagués planificat gaire els seus set dies, les coses li haurien sortir diferents? Segur que sí…

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable Jaume Graupera Vilanova +info...
Finalitat Gestionar i moderar els teus comentaris. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Scroll to Top