Una tauleta egípcia de 4.000 anys d’edat, plena de falles i corregida en vermell

egipte

Tot i els milers d’anys que ens separen de la vida quotidiana dels escribes de l’antic Egipte, sembla que algunes coses no han de canviar mai. Conservada al Metropolitan Museum of Art de Nova York, aquesta tauleta d’espelta aproximada té alguna cosa per tranquil·litzar tots els dislèctics a través dels segles. Escrita per un jove criat anomenat Iny-su, la carta, plena d’errors, seria un exercici d’escriptura clàssic de l’època.

Cada any, gràcies als resultats del batxillerat de literatura o de la plataforma d’un professor, el debat sobre el nivell de francès dels estudiants es rellença indefinidament. Un llenguatge complex amb múltiples regles i innombrables excepcions, aquest sagrat francès seria, mes rere mes, una mica més martiritzat pels nostres encantadors caps rossos.

Immergir-se en edats més avançades us permetrà fer un pas enrere de l’aparent declivi de la nostra civilització. El MET a Nova York alberga, doncs, certs tresors inusuals, com aquesta tauleta d’exercicis, que ajuda a desmitificar una mica la relació amb el llenguatge dels antics. Produït entre el 1981 i el 1802 aC. AD, la tauleta està recoberta de gesso, un revestiment tradicional que uniformitza la superfície.

Aquests taulers es blanquejaven regularment per a la seva reutilització i servien com a eina per als estudiants escribes. Com indica el museu, el tros de fusta encara conserva traces d’escriptura abans de l’escriptura incorrecta. El text principal, compost per l’escrivà descuidat, és un model de carta clàssic que, sens dubte, l’alumne havia de memoritzar.

4000 anys després, encara podem veure clarament la línia vermella d’un professor segur que està una mica cansat …

Com va confirmar l’egiptòleg Hayes, William C, l’exercici el va realitzar un jove anomenat Iny-su, fill de Sekhsekh, que es fa dir “servidor de la finca”. Després d’un llarg preàmbul, en què s’invoca els déus de Tebes i les ciutats adjacents, la carta finalment esmenta el lliurament de diverses parts d’un vaixell.

Aquesta tauleta no és l’única peça del Metropolitan Museum of Art que presenta una escriptura poc professional. Una altra placa, que data del 2030 aC, mostra jeroglífics mal formats amb espaiat irregular, probablement un exercici de cal·ligrafia per al principiant.

Font: Actualitté i Open Culture. Traducció automàtica del text francès, a efectes de proves de funcionalitat de la web vaive.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més articles sobre el mateix tema

Scroll to Top