La primera gran novel·la feminista del món xinès.

L’editorial Males Herbes treu aquest llibre que aporta una visió del feminisme en un món que a Occident coneixem poc i malament: la Xina nostra, Taiwan.

La publicació de Matar el marit, l’any 1983, va provocar un escàndol sense precedents en l’àmbit de les lletres xineses. Li Ang, la seva autora, es va basar en un fet real ocorregut al Shanghai dels anys 30, l’assassinat del marit per part d’una dona maltractada, tot extrapolant-lo al Taiwan rural, on s’hi practiquen càstigs inhumans a les dones adúlteres i on la llei la dicta la moral patriarcal confuciana.

Matar el marit ens transporta al cor mateix de l’opressió, submergint-nos en una societat tradicional profundament masclista. És un relat brutal sobre el menyspreu de la dona i la seva única alliberació possible, en un escenari ple de supersticions atàviques i sentiments viscerals.

Li Ang, l’autora de Matar el marit

Li Ang (Lukang, Taiwan, 1952) és una de les escriptores més importants i estimades de les lletres taiwaneses. Comença la seva carrera amb l’apogeu del moviment nativista, que reivindicava els trets purament taiwanesos de la cultura de l’illa i es volia diferenciar de la cultura oficial, provinent del continent.

A part de Matar el marit, ha publicat 20 novel·les, entre les quals destaquen Jardí misteriós (1991), Fantasmes visibles (2004) o Possessió (2011). Els temes que caracteritzen la seva obra són la història recent de Taiwan, les cultures ancestrals de l’àmbit rural, i el paper de la dona en un món marcat pel patriarcat confucià, cosa que la converteix en tot un referent del feminisme en el món xinès. Les seves obres han estat traduïdes a l’anglès, l’alemany, l’italià o el japonès.

Algunes opinions

«Possiblement ens trobem davant el llibre més terrorífic que s’hagi escrit mai sobre l’opressió de les dones»
Los Angeles Times

«Matar el marit no permet desviar l’atenció del lector sobre la realitat i la penetració de l’opressió sexual. Li Ang ha escrit aquest llibre amb la dedicació d’una filla i la responsabilitat d’una dona»
Alice Walker

«Hi ha dues escriptores que sobresurten en el món xinès per la importància de la seva obra: Tie Ning, de la Xina continental, i Li Ang, de Taiwan»
Kenzaburo Oe

I algunes consideracions

  • Li Ang és un referent del feminisme en el món xinès. És una figura omnipresent en la vida cultural taiwanesa, i una pionera en tractar temes tabú en la seva societat. Traduida i valorada a països com EUA, Japó o França, on se li va concedir l’honor de Cavaller de les Arts i de les Lletres.
  • La publicació de Matar el marit va causar un gran rebombori tant a Taiwan com a la República Popular de la Xina i Hong Kong; i és una de les obres que apareixen en totes les llistes dels libres més remarcables d’aquelles contrades.
  • En aquest llibre s’hi inclou un pròleg de Manel Ollé, que ens introdueix en el món rural descrit per Li Ang, i ens fa reflexionar sobre les implicacions opressives d’algunes tradicions.
  • També hi hem inclòs el conte, Nines amb corbes, on Li Ang fa una de les primeres narracions que tracten el tema de la homosexualitat femenina, un altre tabú en el món xinès.

Hem elaborat aquesta entrada amb informació facilitada per l’editorial.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més articles sobre el mateix tema

Scroll to Top