El 23è Premi Roc Boronat aposta pel talent literari de Marc Cerrudo

Lluny vol dir mai més, novel·la amb la que debuta el jove periodista Marc Cerrudo, és l’obra guanyadora de la 23a edició del Premi Roc Boronat, la més participativa de la història, amb 82 originals presentats. Lluny vol dir mai més narra el dolor de la pèrdua des d’una mirada neta i desacomplexada, apostant per l’humor, la imaginació i l’originalitat literària. Un exèrcit de veus diferents i del tot insòlites —el monstre sota el llit, la portera, el cotxe abandonat, el gat, el venedor de llaunes de cervesa…—, confeccionen un immens trencaclosques que revela un paisatge final trist i alhora esperançador, que no té por d’explicar la realitat amb totes les seves contradiccions.

El jurat ha destacat l’imaginari desbordant i la destresa narrativa preciosista de l’autor. Enric Botí, el delegat territorial d’ONCE Catalunya, entitat convocant del premi, ha remarcat «el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària», i ha afegit que aquest guardó «celebra que la cultura ens fa millors com a persones i que si a més és inclusiva, ens fa a tots iguals». Joan Carles Girbés, director editorial de Som i membre del jurat, ha apuntat que amb aquesta novel·la «originalíssima i trencadora, Marc Cerrudo enceta una carrera literària potent. És el descobriment d’un gran talent literari amb molt de futur». El premi té una dotació de 6.000€, i la novel·la guanyadora es publicarà a l’editorial Amsterdam el mes de novembre de 2021.

Amb només 29 anys, Marc Cerrudo ha estat guardonat amb els premis de relats curts Energheia, el Concurs de Cròniques Urbanes de l’Institut Cervantes de Roma i el Premi Alt Urgell de Joves Escriptors, entre d’altres. Periodista de formació, actualment és cap de comunicació de la llibreria Altaïr i forma part de l’equip de la revista digital Serielizados. Aquesta és la seva primera novel·la. 

El Premi Roc Boronat, que convoca l’ONCE Catalunya, ha estat també la plataforma per impulsar autores com ara Bel Olid o Anna Punsoda, entre d’altres. En aquesta edició, el jurat, format per Enric Botí, David Bernardo, Leandro Lamor, Ester Franquesa, Vicenç Villatoro, Carlota Freixenet, Maria Escalas, Joan Carles Girbés i la guanyadora de l’anterior edició, Violeta Richart, ha valorat la varietat temàtica i estilística de les obres presentades com a símptoma d’un panorama de creació literària divers i saludable.

Així mateix, el vencedor a la modalitat de prosa per persones cegues o amb discapacitat visual greu del certamen, dotada amb 900€, ha estat l’afiliat a l’ONCE Quim Martínez per l’obra Vides trobades.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més articles sobre el mateix tema

Scroll to Top