Maria Barbal guanya el 53è Premi Josep Pla amb «Tàndem»

pla

L’escriptora pallaresa Maria Barbal ha guanyat el 53è Premi Josep Pla amb la novel·la Tàndem i Najat El Hachmi s’ha endut el 77è Premi Nadal amb El lunes nos querrán. Els noms de les guardonades s’han donat a conèixer als periodistes en un acte a l’Hotel Palace de Barcelona. Enguany, però, la tradicional vetllada literària de Reis no ha pogut comptar amb la gala o sopar. 

Tàndem, en paraules de Maria Barbal, és una història sobre la felicitat que té com a protagonistes un home i una dona que es donen l’oportunitat de recomençar i “viure plenament”. El lunes nos querrán narra la història de dues amigues que creixen a la perifèria d’un barri i que veuen com la procedència, el sexe o la classe social els condiciona la conquesta de la llibertat.

Maria Barbal, filla de Tremp, ha explicat que després d’anys sense presentar-se a cap premi ha volgut fer-ho i ha celebrat el premi. Segons ha dit, els protagonistes de Tàndem desitjaran recuperar l’espontaneïtat del dia a dia i potser faran un tàndem en aquest intent. La història té lloc, principalment, al barri de Sants de Barcelona i s’inspira en els temps actuals.

“M’he adonat que moltes persones arribades a una edat s’estabilitzen d’una manera confortable i no es plantegen ja qüestions de llibertat, de fer, actuar, d’una manera plena, amb ganes de viure, coses que són perfectament possibles”, ha comentat l’autora. Aquest cop, ha dit, “no és una novel·la pallaresa en cap sentit”.

El que li ha interessat veure, segons Barbal, és com els personatges, quan es troben, descobreixen que tenen aquestes ganes de viure una vida plena i que són ells qui, d’alguna forma, s’han anat tancant la possibilitat d’aquestes llibertats.

Font: Nació digital

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més articles sobre el mateix tema

Scroll to Top