Un any irreal d’Obscura Editorial

Obscura

Aquest març, el primer llibre publicat per Obscura Editorial arriba al seu primer any de vida i, amb ell, celebrem un primer aniversari de peripècia editorial, transcorreguda al llarg d’uns mesos que han estat un xic irreals per a tots.

Malgrat que ens agrada planificar les coses per avançat, la improvisació ha estat un mal necessari a l’hora de treballar les primeres edicions del nostre catàleg. En començar a preparar les nostres publicacions el 2019, no ens podíem imaginar que Obscura Editorial faria els seus primers passos enmig d’una crisi sanitària global. Que publiquem fantasia, terror i ciència-ficció? Cap problema, naixem enmig d’una pandèmia.

La presentació oficial de l’editorial, programada per a mitjans de març, es va veure irremeiablement suspesa, i el nostre primer títol en català, Cinder i el príncep de Mitjanit, es va quedar a les llibreries juntament amb moltes altres novetats editorials que no van poder veure la llum fins dos mesos més tard. La publicació de la carta de presentació de l’editorial, l’antologia Diez relatos, va haver d’esperar fins maig al magatzem juntament amb Àngels caiguts, el primer llibre de la trilogia best-seller de Susan Ee.

No us podeu imaginar com d’orgullosos estem d’haver ajudat Mónica Bustos a fer el salt a través de l’Atlàntic amb la seva Novela B, i d’haver acompanyat Víctor Sellés en la seva presentació per Espanya amb Lengua de pájaros. El 2021 tornarem a comptar amb ell amb Duramadre, una novel·la negra amb tocs místics i sobrenaturals tan punyent com commovedora, que arribarà a les llibreries aquest juny.

Susan Ee ha estat la nostra primera aposta per la fantasia en català, i és que és veritablement una de les grans revelacions de la literatura fantàstica de l’última dècada. No en va, Àngels caiguts (Angelfall), el primer llibre de la seva cèlebre trilogia, ha estat escollida com una de les 100 millors obres de fantasia mai escrites segons la revista TIME.

I, pel que fa al nostre catàleg en català, de la fantasia young adult hem saltat a quelcom completament diferent: el febrer passat arribava a les llibreries la primera edició en català de L’exorcista, de William Peter Blatty, coincidint amb el cinquantè aniversari de la publicació del llibre en anglès, en una edició revisada i ampliada per l’autor. Una edició de luxe que hem estat preparant durant un any. Unes poques hores abans d’escriure aquestes paraules, hem obtingut oficialment els drets per traduir al català un altre clàssic, aquest cop fantàstic, d’un autor indispensable del gènere, i no podríem estar més emocionats. Esperem poder donar-vos-en notícies aviat.

Obscura Editorial va creixent a poc a poc i, a mesura que ho fa, anem ampliant horitzons. És per això que, en el nostre segon any de vida, finalment ens hem llançat cap a la ciència-ficció. El passat 11 de març arribava a les llibreries Janowitz, del tàndem Macip Garzón, una novel·la d’infinits girs i possibilitats que busca anar més enllà de les característiques del gènere, i en la que es planteja una realitat que està a punt de fragmentar-se en mil bocins.

L’antologia Diez relatos, que hem de dir que aquest juny torna a la càrrega amb una nova entrega i deu nous autors brillants, com Elia Barceló, Emilio Bueso i Yolanda Camacho, ens ha apropat a escriptors enormes amb els que hem col·laborat i seguirem col·laborant. Jesús Cañadas ens va recomanar Los últimos días de Jack Sparks, de Jason Arnopp, i vam confiar en ell per traduir i donar vida a Sparks, aquest personatge genial i insuportable a parts iguals. Amb Cristina Carro hi treballem dia sí, dia també, i s’ha convertit en un dels nostres principals fars a l’hora de traçar i millorar el nostre camí. Amb ella, tenim preparades moltes coses, igual que amb Carlos Sisí i molts d’altres.

I com que ens agrada també descobrir noves veus i apostar per autors que creiem que mereixen més presència dins del gènere, aquest any serà tot un honor poder acompanyar Mari Carmen Copete, Lola Llatas i I. S. Guinaldo en la publicació de les seves respectives novetats: La ciudad mimética, Bosque i Sombras silenciosas.

La novetat internacional en castellà d’aquest 2021 arriba el setembre amb el gran P. Djèlí Clark, guanyador dels premis Locus, Alex i Nebula, i finalista del World Fantasy Award. Ring Shout és una fantasia històrica i fosca que dona un gir místic al regne del terror del Ku Klux Klan, i la passada matinada va ser nominada a la categoria de millor novel·la curta als Nebula. Ens enorgulleix profundament tenir l’oportunitat de traduir a Clark a l’espanyol.

Ens sentim també molt agraïts per la gran acollida que les editorials, blogs, ressenyadors, llibreries i lectors ens han donat a les xarxes, i també per l’acollida que hem tingut als mitjans de comunicació. I en un any especialment complicat, hem pogut participar en dos esdeveniments del sector (amb totes les mesures de seguretat), La Setmana del Llibre en Català i la Liberisliber de Besalú, dos grans èxits organitzatius en els que ens hem sentit immensament afortunats de participar per primera vegada i als que segur que tornarem.

Ens hem esforçat molt amb totes les nostres edicions per estar a l’altura de les joies que aquest any han publicat els nostres companys del sector i mirarem de complir amb les expectatives dels lectors i llibreries que han confiat en nosaltres i que ja ens tenen un racó reservat a les seves prestatgeries.

Moltíssimes gràcies a tots per acompanyar-nos durant aquest primer any de llibres.

Gràcies als lectors i lectores.

Gràcies als autors i autores.

Gràcies a tots els col·laboradors i col·laboradores.

Gràcies als companys del sector, més amics que competència.

Gràcies a les llibreries.

Gràcies als mitjans de comunicació.

Esperem seguir comptant amb la vostra confiança i complicitat durant el que queda de viatge que, us avancem, esperem que sigui molt llarg, molt interessant i fructífer. Nosaltres ho posarem tot per part nostra perquè així sigui.

GRÀCIES!

Job Peró i Roser Vales

Obscura Editorial

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més articles sobre el mateix tema

Scroll to Top