“Viatge al país dels blancs”: Ousman Umar parla del seu llibre i de la seva història

Ousman Umar

Ousman Umar s’ha convertit en referent i portaveu per parlar d’immigració i racisme, temes cada dia més candents en l’actualitat del nostre país. Viatge al país dels blancs va ser aclamada tant per la crítica com pel públic.

Després d’un dur viatge de cinc anys creuant el continent africà i el mar, aquest llibre relata la segona part de la seva història, i potser també la més dolorosa i difícil: sobreviure al País dels Blancs.

El llibre està editat en català a Rosa dels vents i en castellà, a Plaza & Janés. Aquí podeu veure’l parlant del seu llibre i de la seva història.

Programa de TV3 dedidat a l’escriptor Ousman Umar

Als tretze anys vaig anar-me’n de la selva de Ghana cap al País dels Blancs. Després de cinc anys en els quals vaig creuar el desert i després el mar en pastera, vaig arribar a Barcelona. No imaginava que aleshores començaria el pitjor i, temps més tard, ho vaig viure. Vaig viure a la selva de ciment i indiferència, vaig dormir al carrer, vaig passar gana, fred i por i em vaig enfrontar al racisme.

Però també vaig viure la feliç acollida de la meva família catalana. Vaig aprendre a llegir i a escriure, em vaig posar a estudiar i vaig començar a treballar. Fins i tot vaig anar a la universitat. Però com més sabia, més interrogants em sorgien. Per què s’ha congelat la muntanya?, em vaig preguntar en veure la neu per primer cop. Llavors Déu no va crear el món en set dies?, em vaig plantejar quan m’explicaren la teoria del Big Bang. Quan anava al supermercat no veia menjar sinó una successió d’objectes de colors vius i alineats, però on es podia agafar una cabra?He explorat molts punts de vista al llarg de tot aquest temps: el xamanisme, el cristianisme, l’islam i la ciència. I he après que, tot plegat, tots els éssers humans som iguals: no hi ha res més important que l’amor i gaudir de la vida sense fer mal els altres. I que l’èxit no és més que una acumulació de fracassos sense perdre la il·lusió.

Ousman Umar va sortir de Ghana amb 12 anys. Amb 17 va arribar a Europa després de travessar la meitat de l’Àfrica en un viatge de cinc anys. Va creuar el Sàhara a peu, el mar en pastera i va veure com morien molts dels seus companys de viatge. Des de fa 6 anys treballa perquè el que li va ocórrer a ell deixi d’ocórrer. L’any 2012 va fundar Nasco, una ONG amb seu a Ghana i Barcelona mitjançant la qual brinda equipament i educació a Ghana. 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Més articles sobre el mateix tema

Scroll to Top